Over dit kunstwerk

Dit werk vormt een vertegenwoordiger van het luminisme kleur en licht zijn dominant. In een zonnig landschap hoedt een boerin een koe. Ze worden omringd door het rijpe koren en op de achtergrond staan bomen die het uitzicht op de blauwe hemel verhinderen. Realistische details zijn niet te zien. Alle kleuren zijn licht en warm met felle kleuren en een weinig contrastrijk koloriet. De schaduwen zijn blauw en grijs. Het zonlicht komt zijdelings van rechts. Emile Claus heeft kleine toetsen aangebracht die nerveus verspreid zijn waardoor de indruk gewekt wordt dat het licht echt trilt. De verf is afwisselend glad en in reliëf aangebracht.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer details over dit kunstwerk

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie