Over dit kunstwerk

De jonge heer draagt een pluimhoed een rode mantel en kniebroek een gele vest en laarzen. Naast hem zit een zigeunerin herkenbaar aan het donkere incarnaat en het opzichtig geelblauwe hoofddeksel die de linkerhand van de jongeman vasthoudt en hem zijn toekomst voorspelt. Links staat een jongeman die bij de zigeunerin lijkt te horen gezien zijn huidskleur en kledij die bestaat uit een blauwe kniebroek en een witte doek om zijn schouders en lenden gedrapeerd. Rechts staat de dienstbode van de jonge heer: hij is voornaam gekleed ook met een gedrapeerde witte doek en houdt een karaf wijn en een schenkblad met twee wijnglazen vast. Rechts onderaan zitten drie kinderen en een kat. Op de achtergrond zijn nog twee zigeunerkinderen afgebeeld: de grootste tracht de geldbeugel van de jonge heer te stelen. Op de voorgrond ligt allerlei huisraad. Het interieur houdt het midden tussen een keuken een herberg en een laboratorium van een alchimist. Dergelijke taferelen waren erg populair en zijn moraliserend bedoeld. Zigeunerinnen stonden bekend als werkschuw en diefachtig en kwamen aan de kost met bedrieglijke praktijken zoals het waarzeggen. Door de gekunstelde houdingen van de figuren zou het kunnen dat Simon de Vos hier een allegorie op de vijf zintuigen schilderde.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie