Zelfportret met de zwarte ooglap

Zelfportret met de zwarte ooglap

Door
Rik Wouters
Collectie

Over dit kunstwerk

Dit zelfportret toont Rik Wouters in een groenblauwe pyjama geleund tegen een geruite deken met een warmrood gordijn op de achtergrond. Verder kan men geen details meer onderscheiden. De man leunt iets achterover waardoor hij een zekere terughoudendheid tegenover de toeschouwer behoudt. De ooglap bedekt zijn gehavende rechteroog. Wouters gebruikte heldere kleuren: het frisse groen tegen het warme rood zijn stralend. Het hoofd is samengesteld uit vele kleurvlekken dat contrasteert met de rest van het werk. De verf is heel dun uitgesmeerd.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie