Vrouwen op het Rokin  Amsterdam

Vrouwen op het Rokin Amsterdam

Door
George Hendrik Breitner
Collectie

Over dit kunstwerk

Op het einde van de jaren tachtig van de negentiende eeuw verscheen de handcamera. George Hendrik Breitner experimenteerde hier graag mee. De foto gaf hem de mogelijkheid om een bepaald beeld op te slaan voor latere verwerking zoals schetsen voortekeningen en olieverfstudies dat ook doen. Dit werk geeft de indruk de spontane weergave van een toevallig moment te zijn. Het is echter nauwgezet uitgewerkt in het atelier. Breitner schilderde met forse ruwe streken bijna schetsmatig. De impressie is belangrijk niet het detail: de huizenrij op de achtergrond is als dusdanig wel herkenbaar maar het oppervlak is nauwelijks uitgewerkt. De burgerdames op de voorgrond hebben wazige gezichten net als voorbijgangers op een foto. Het standpunt is vrij laag: Breitner fotografeerde soms op zijn hurken of op heuphoogte. De beeldrand snijdt het onderlichaam van de figuren door: ook dit is een element uit de fotografie. Het koloriet is sober: witte zwarte rode en bruine tinten overheersen. Er zijn sterke contrasten tussen licht en donker: de contouren van de vrouwen komen scherp uit tegen de achtergrond.

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Periode
Artwork type
Collectie
Locatie