Over dit kunstwerk

Links staat de kroeg met een varkenshok in het deurgat staat een vrouw. Ervoor zitten enkele mannen te roken en te drinken. Ernaast staat een rokende man die naar de hond kijkt. Dat verschuift onze blik naar de verder afgelegen rivier. Aan de oever ziet men nog een figuurgroepje en daarna stijgt het landschap weer dat voornamelijk bestaat uit bossen rotsen een kasteel en een hooggelegen toren. Dan ziet men een dieper gelegen stuk met een kruisende bomenrij dat doorloopt tot aan de rotsformaties. De boom op het voorplan verbindt de kroeg met het achterliggende landschap. Dit werk toont een evenwichtige opbouw en niet zozeer een stichtelijke les. In zijn vroege werken toont David Teniers II allerlei grapjes en anekdotes die de ongemanierdheid van de kroeglopers illustreren.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie