Vlaams spreekwoord

Vlaams spreekwoord

Door
Pieter Brueghel II
Collectie

Over dit kunstwerk

Een gulzig drinkende man zit spreidebeens op een reusachtig ei alsof hij dit wil uitbroeden. Doorheen de gebroken schaal ziet men in de overigens lege eiderdop enkel een narrenstaf. Geen der bekende spreekwoordenverzamelingen vermeldt een spreuk die aan deze voorstelling beantwoordt. De zin van de voorstelling dat het dwaas is al zijn goed te verbrassen wordt evenwel duidelijk door het bijschrift dat de gravure van Pieter van der Heyden (VAN BASTELAER 1908 p. 58 nr. 182) naar de oorspronkelijke tekening van de Oude Brueghel (Londen British Museum) begeleidt: Foey u verbuyckte dronckaerts sot Altijt leekt en suypt vol tot den croppe; Op u vuyl ey vindenden als een marot Ten lesten inden ijdelen doppe.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Periode
Artwork type
Collectie
Locatie