Vissersjongen in een landschap

Vissersjongen in een landschap

Door
Frans Hals
Collectie

Over dit kunstwerk

De hollandse schilder Frans Hals gold als een van de belangrijkste schilders van de Gouden Eeuw en de Barok. Hij behoorde ook tot de Oude Hollandse Meesters. Zijn wereldwijde faam dankt hij voornamelijk aan de levendige en kleurrijke schuttersstukken in het Frans Hals Museum en aan de daar ook aanwezige groepsportretten van regenten en regentessen. Verder geniet hij bekendheid door zijn sprekende portretten van volksfiguren kinderen en allerlei andere tijdgenoten. De werken van Frans Hals worden gekenmerkt door een grote levendigheid. Frans Hals koos ervoor om een schilderij niet glad af te werken zoals ongeveer al zijn tijdgenoten dat nog deden maar probeerde het leven er in te houden. Hij was met deze aanpak zijn tijd ver vooruit: pas in de 19e eeuw kreeg hij echt volgelingen met name onder de zogenaamde impressionisten.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie