Verbazing van het masker Wouse

Verbazing van het masker Wouse

Door
James Ensor
Collectie

Over dit kunstwerk

Voor het interieur baseerde Ensor zich op het atelier op de zolder van de ouderlijke woning in Oostende. Op de vloer liggen carnavalsattributen zoals kledingstukken hoofddeksels muziekinstrumenten en maskers en een doodskop. Links en rechts duiken maskers de voorstelling binnen en komen als het ware tot leven. De centrale figuur is uitgesproken irreëel: het gelaat kan een masker zijn maar ook een afgrijselijk misvormde tronie. Het is een lelijke vrouw die koketteert als de verleidelijke deerne die ze nooit zal zijn. Ze is bedoeld als persiflage op de dames die figureren in verschillende schilderijen. Aan haar voeten liggen (letterlijk?) drie wezens misschien de man de musicus en de kunstenaar. Het skelet vooraan zou wel eens zijn laatste kaars kunnen uitblazen. Het is niet volledig duidelijk wie Ensor bedoelde met Wouse: de groteske vrouw of de zwarte die links de kamer binnenkomt?

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie