Over dit kunstwerk

Zonder Ceres en Bacchus bevriest Venus zonder brood en wijn is er geen liefde. De godin zit op de voorgrond met haar rug naar de toeschouwer moedeloos en apathisch. Ook Amor rilt van de kou en tracht zich te verwarmen met de lendendoek van Venus. Op de grond ligt zijn pijlenkoker. Een sater komt dichterbij en wil het tweetal doen schrikken en laten ontwaken uit hun slaap. De hoorn des overvloeds die hij draagt is gevuld met korenaren druiven en andere vruchten die de levenslust moeten opwekken. De Venusfiguur is geïnspireerd op een marmeren beeld dat Rubens in Rome gezien had. Oorspronkelijk namen de figuren de hele ruimte van het werk in beslag. Vermoedelijk werd in de achttiende eeuw het schilderij vergroot langs de zijkanten en de bovenkant zodat er nu een heel landschap getoond wordt.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer details over dit kunstwerk

Meer kunstwerken

Periode
Artwork type
Collectie
Locatie