Over dit kunstwerk

Het landschap wordt weergegeven met een lage horizon zodat de hemel vol luchtstromen en gekleurde nevels uitgewerkt kon worden. Langs de waterkant staan enkele forse bomen en in de achtergrond kan men het stadje Weesp herkennen. De pont brengt een aantal reizigers in een paardenkar en enkele koeien naar de andere oever van de rivier. Op een bepaald moment werd de lucht van dit kunstwerk overschilderd met cumuluswolken. Tijdens een restauratie werd deze overschildering verwijderd. Salomon van Ruysdael oom van Jacob van Ruysdael liet zich vooral inspireren door de oude kastelen en landschappen rondom Arnhem Dordrecht en Utrecht. Vaak nam hij elementen uit deze omgeving die hij in een fantastisch landschap inplantte.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA