Vastenavond op het ijs

Vastenavond op het ijs

Door
Louis de Caullery
Collectie

Over dit kunstwerk

Een stoet van gemaskerde schaatsrijders op een dichtgvroren gracht te midden van renaissancegebouwen. Op de oevers een bonte menigte die zich verdringt rond allerlei vermakelijkheden: rechts achter een toneel in open lucht op het middenplan een buitelende acrobaat links achter een tornooi. In 1933 door E. Michel na vergelijking met het Karnaval in het Museum te Hamburg (cat. 413 gesigneerd: Louis de Caullery) op naam van de Caullery geplaatst. Voorheen als onbekend Vlaams meester 17de eeuw.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Periode
Artwork type
Collectie
Locatie