Over dit kunstwerk

Te beschouwen als een illustratie van het bijbelvers: 'IJdelheid der ijdelheden alles is ijdel; wat nut heeft de mens van al het zwoegen dat hij doet onder de zon? (Prediker 1 23). IJdel is de kunst voorgesteld door de antieke sculptuur de vedel met strijkstok en de dwarsfluit met muziekparituur ijdel is de kennis en de wetenschap die in het gesloten boek opgetekend staan; ijdel is de rijkdom gesymboliseerd door de exotische murex conus nautilus en turboschelpen; ijdel is het menselijk leven want het vervloeit zoals het zand in de zandloper en het dooft uit zoals de vlam van de olielamp. Maar de mens die aan de wereld ontsterft zal in heerlijkheid herleven zoals de graankorrel die in de aarde afsterft om nieuw en rijker leven te geven.' Daarom is het doodshoofd met een graanhalm omkranst.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie