Val van de opstandige engelen

Val van de opstandige engelen

Door
Frans Floris I
Collectie

Over dit kunstwerk

Het bovenste deel van de voorstelling wordt gevormd door de goede engelen onder leiding van aartsengel Michaël die de zevenkoppige draak en andere monsters uit de hemel verjagen. Links ziet met de Apocalyptische vrouw gekleed met de zon staande op een maansikkel en gekroond met twaalf sterren. Zij wordt bedreigd door de draak haar Kind is echter al door de engelen ten hemel opgenomen. Dit gevecht staat symbool voor de strijd van Christus tegen het kwaad en sluit aan bij de godsdiensttroebelen tussen katholieken en protestanten. Dit vormt het middenstuk van een triptiek waarvan de zijluiken vermoedelijk verdwenen tijdens de Beeldenstorm. Het altaarstuk was geschilderd in opdracht van het Antwerpse schermersgilde wat aangetoond wordt door de aangewende strijdwapens. Michaël was hun patroonheilige. Rechts onder ziet men een bij. Dit kan het symbool zijn van vlijt vroomheid en eenheid van de gemeenschap. Anderzijds vormen insecten het zinnebeeld voor het verwerpelijke het slechte het duivelse. Hun steken veroorzaken de mania of razernij. Daar de bij zich op de bil van een van de gevallen engelen bevindt wordt waarschijnlijk de negatieve betekenis bedoeld.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer details over dit kunstwerk

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie