Twee Waalse boerenkinderen

Twee Waalse boerenkinderen

Door
Leon Fréderic
Collectie

Over dit kunstwerk

Verwijzend naar de toenmalige literatuur kan het werk naturalistisch genoemd worden. De figuren zijn met fotografische nauwkeurigheid geschilderd motieven van secundair belang worden schetsmatig weergegeven. Zo is het niet helemaal duidelijk wat er in de strook boven de hoofden van de meisjes is weergegeven. Het zou een fragment van een bewolkte hemel kunnen zijn maar waarschijnlijk is het een verweerde muur in een boerenwoning. De figuren verschijnen monumentaal in beeld de koele tonen ondersteunen de eenvoud van de compositie. De meisjes zijn zich bewust van de toeschouwer en/of de schilder. De bedeesde onbevangen blik van het kleine meisje contrasteert met de schuwe oogopslag van haar oudere zus die haar kleine zusje beschermend naar zich toehaalt. 'Boëchelle' is een Waals dialectwoord voor meisje.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie
tags