Twee vrouwenkoppen en torso van een krijger

Twee vrouwenkoppen en torso van een krijger

Door
Jacob Jordaens I
Collectie

Over dit kunstwerk

Deze studieschets van circa 162023 toont twee vrouwenkoppen in profiel naar rechts en een mannentorso. De torso van de man links is een studie voor de krijger met getrokken zwaard en schild beschermend boven het hoofd in het tapijtwerk Alexander gewond in de slag van Issus. Een compositieschets voor de rechterhelft van dit tapijt wordt bewaard in l'Ecole Nationale Supérieure des BeauxArts te Parijs. Hierin komt de krijgersfiguur voor in dezelfde houding als in de schets te Antwerpen. In het tapijt wordt de krijger uiteraard afgebeeld in spiegelbeeld. Jaffé (cat. tent. Jacob Jordaens Ottawa 196869 p. 85 nr. 26) merkte op dat de twee vrouwenkoppen met lichte wijzigingen en in spiegelbeeld voorkomen in De hulde aan Ceres (Allegorie van de vruchtbaarheid) een schilderij in het Museo del Prado te Madrid.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie