Triptiek van Pompeius Occo en zijn vrouw Gerbrich Claesdr.

Triptiek van Pompeius Occo en zijn vrouw Gerbrich Claesdr.

Door
Jacob Cornelisz van Oostsanen
Collectie

Over dit kunstwerk

linkerpaneel: Achter de donator St. Sebastiaan met het wapen van zijn gilde op zijn kledij. Aan een boom het wapen van de donator: sabel met gouden adelaar. Op de lijst onderaan bevond zich volgens vorige publicaties de tekst: Adi 15 iunii etatis 32 a° 1515. Thans enkel nog: Adi 15 iunni op geschilderde boord onderaan. rechterpaneel: Achter de geportretteerde de heilige Magdalena. Het wapen aan de boomtak stelt in de ene helft dat van de donator voor; de andere helft is azuur met gouden band waarboven een halve maan en een gouden ster met vijf stralen. Op de lijst onderaan bevond zich volgens vorige publicaties de tekst: Adi 8 decembris etatis 24 a° 1515. Thans enkel nog: Adi 8 decembri. Op de achterzijde van dit paneel bevindt zich (in kleur) een voorstelling van Eva naast de Boom van Goed en Kwaad (naar Dürers prent met Zondeval) als pendant voor verdwenen Adam op andere luik. In de boomtakken zelfde wapenschild als op voorzijde. In de museumcatalogus van và²à²r 1905 als Duitse school 16de eeuw. Op grond van vergelijking met ons nr. 559 door L. Scheibler aan J.C. van Amsterdam toegekend (zie: Jahrb. der Kà¶n. preuss. Kunstsamml. III 1 p. 20). Volgens J. Six van de hand van Jan van den Hout (zie: Oud Holland 1925 p. 11). Identificatie van de donatoren door J. Sterck (Oud Holland 1926 p. 251253). Centraal paneel Op de lijst onderaan bevonden zich eertijds de twee eerste zinnen van het Ave Maria (zie museumcatalogus 1855).

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA
Triptiek van Pompeius Occo en zijn vrouw Gerbrich Claesdr.
Beeldnummer
0030717000
Triptiek van Pompeius Occo en zijn vrouw Gerbrich Claesdr.
Beeldnummer
0030717000
Triptiek van Pompeius Occo en zijn vrouw Gerbrich Claesdr.
Beeldnummer
0030717000

Meer kunstwerken

Periode
Artwork type
Collectie
Locatie