Stilleven met vruchten en asperges

Stilleven met vruchten en asperges

Door
Adriaan Coorte
Collectie

Over dit kunstwerk

In een donkere nis ligt een bundel asperges met daarnaast een aarden pot gevuld met wilde aardbeien. Daaruit ontspruit een fragiel bloeiend aardbeitakje en een twijg met enkele vruchten. Verder ziet men nog takjes met kruisbessen en rode besjes. Links zijn er nog twee blauwe pruimen. De bovenste helft is leeg op de vlinder een oranjetip na. Het werk moet niet als een vanitastafereel geïnterpreteerd worden waarbij aardse rijkdom als nutteloos beschouwd wordt in het vooruitzicht van de dood. Wel kan men er een aanmaning tot matigheid in zien.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie