Stadsontvanger

Stadsontvanger

Door
Marinus van Reymerswale
Collectie

Over dit kunstwerk

De man links schrijft over het innen van accijnzen op bier wijn vis… Er wordt een Visburg vermeld die waarschijnlijk in het stadje Reimerswaal te situeren valt. De kovel die de man links draagt is een soort kap al dan niet verbonden met de kraag met een lange punt gevormd door losse draden en slierten stof die rondom de kap gewikkeld is. Dit pompeuze hoofddeksel lijkt komisch en zelfs belachelijk. Het zou satirisch bedoeld kunnen zijn maar het rood kan ook meer gewicht aan het schilderij geven. Op de plank bovenaan staat een doos met waardepapieren en in het hoekje een stompje kaars. Dit zou symbool kunnen staan voor de vergankelijkheid van de rijkdom op aarde maar waarschijnlijk is dit niet zo. De stadsontvanger hier is echter een toonbeeld van verantwoordelijkheid bij het invullen van zijn functie. Marinus van Reymerswale schilderde verschillende werken met stadsontvangers als onderwerp. Sommigen stellen echte portretten voor anderen tonen karikaturale figuren. Deze laatste waren bedoeld voor stadsontvangers die zich geen echt portret konden veroorloven of voor andere geïnteresseerden.

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA