Sparrenbos in Putte

Sparrenbos in Putte

Door
Jean Pierre François Lamorinière
Collectie

Over dit kunstwerk

Jean Pierre Franà§ois Lamorinière vormt binnen de Belgische landschapsschilderkunst een overgangsfiguur tussen de romantiek en het realisme. De landschappen werden naar de natuur geschilderd eigen observatie is erg belangrijk. Daarnaast moet de compositie ook beantwoorden aan het ideale spirituele beeld dat de kunstenaar van de natuur heeft. Dat ziet men in de strenge opbouw de detailanalyse het beklemtonen van het statische de gladde minutieuze schildertrant. Dit komt terug in het doorkijkeffect het lijnenspel van de statig oprijzende stammen en de perspectiefwerking van hun schaduw. Lamorinière was gepassioneerd door bomen elk detail van hun anatomie legde hij vast.

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA