The Song of Evil

The Song of Evil

Door
Roel D'Haese
Collectie

Over dit kunstwerk

Het klassieke thema van een ruiterstandbeeld wordt hier aangewend dat gezag machtsvertoon en onderdrukking uitstraalt. De ruiter kan symbool staan voor de blanke en de westerling. Hij is fundamenteel slecht daar hij onverschillig is geworden voor lijden oorlog en dood. Dit wordt weergegeven in de geheven handen die de wereld wegduwen. Het hoofd is weggedraaid: de ogen zijn naar boven gericht de neus in de lucht. De figuur weigert het lijden te erkennen. Zijn mond is opengesperd in gekreun of in een klaagzang. De buik is gebarsten hij is rot. Het paard is schematisch weergegeven. Zijn benen staan stijf uiteen hij wil niet verder gaan. Het dier strekt zijn hals naar voren de mond briesend opengesperd in afweer. Dit beeld werd door Roel D'Haese volledig zelf vervaardigd ook het gieten van het brons en het aaneenlassen van de onderdelen. Het nam bijna een jaar in beslag.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie