Scaldis en Antverpia

Scaldis en Antverpia

Door
Abraham Janssens
Collectie

Over dit kunstwerk

De oude riviergod Scaldis ligt op de grond en leunt op een amfora waaruit het Scheldewater stroomt. Hij reikt de stadsmaagd Antverpia de hoorn des overvloeds aan. De vruchten en groenten nemen de vorm aan van een gezicht een visueel grapje van de schilder. De compositie doet denken aan Michelangelo's Schepping van Adam. De schaduwwerking is dan weer geïnspireerd op Caravaggio. Dit werk werd door de Antwerpse stadsmagistraat besteld in 1608 en moest de schouw van de Statenkamer in het stadhuis sieren. Hier werden immers de vredesonderhandelingen gevoerd tussen de Verenigde Provinciën en de Spaanse Nederlanden die zouden uitmonden in het Twaalfjarig Bestand (9 april 1609). Met dit schilderij wilde het stadsbestuur de openstelling van de Schelde bekomen om Antwerpen opnieuw welvaart te schenken.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie