Saskia van Uylenburgh  vrouw van de schilder Rembrandt

Saskia van Uylenburgh vrouw van de schilder Rembrandt

Door
Rembrandt
Collectie

Over dit kunstwerk

Op 12 augustus 1850 in Den Haag werd de kunstverzameling koning Willem II der Nederlanden (17921849) geveild. Zo geraakten talloze meesterwerken over de hele wereld verspreid. Het Antwerpse museum was op zoek naar een mooi portret van Rembrandt om de collectie te vervolledigen. De veiling van koning Willem II was een buitenkans: er werden maar liefst acht schilderijen toegeschreven aan de Hollandse grootmeester aangeboden en het museum kocht Portrait d'une jeune Fille. Al gauw werd vermoed dat het om een portret van Rembrandts vrouw Saskia van Uylenburgh ging en ontdekte men een eigenhandige versie van dit portret in het museum van Kassel. De brutale virtuoze penseelsporen brachten gaven aanleiding om in de museumcatalogus van 1862 het schilderij toe te schrijven aan Willem Drost of aan Rembrandts jong gestorven medewerker Carel Fabritius (16221654). De toeschrijving aan deze laatste vindt vandaag weer weerklank. Wellicht werd Fabritius omstreeks 1641 in het atelier van Rembrandt opgenomen. Een jaar later stierf Rembrandts vrouw Saskia aan tuberculose. Nader onderzoek kan zekerheid brengen maar de ontstuimig gepenseelde achtergrondpartij ligt helemaal in de lijn van de achtergronden in enkele andere schilderijen van Fabritius.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA
Saskia van Uylenburgh vrouw van de schilder Rembrandt
Beeldnummer
0030476001
Saskia van Uylenburgh vrouw van de schilder Rembrandt
Beeldnummer
0030476001
Saskia van Uylenburgh vrouw van de schilder Rembrandt
Beeldnummer
0030476001

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie