Rust tijdens de vlucht naar Egypte

Rust tijdens de vlucht naar Egypte

Door
Gerard David
Collectie

Over dit kunstwerk

Op de voorgrond zit Maria met het Kind in een rotsachtig landschap. Rechts ligt Jozef te slapen en meer naar achter staat de ezel te grazen. Het bos is erg realistisch weergegeven: het is een metafoor voor de heerschappij van God over al wat leeft. Het landschap is niet wijd: het is een plek om zich af te zonderen en te mediteren. Hier vestigen kluizenaars zich om in contact met God te treden zoiets als een noordelijke versie van de bijbelse woestijnen. Met haar wijde mantel maakt Maria bijna deel uit van de natuurlijke omgeving. Jozef plooit zich letterlijk in het landschap. De plantjes op de voorgrond bestaan uit mariale bloemen en verwijzen naar het Paradijs. Het beeld geeft de indruk van een intieme huiselijke scène. Jezus is naakt voorgesteld als een gewone jongen die ook aangewezen is op moedermelk. Deze voorstelling was erg populair.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA