Portret van Stephanus Geeraerdts ( 1671)

Portret van Stephanus Geeraerdts ( 1671)

Door
Frans Hals
Collectie

Over dit kunstwerk

Stephanus Geraerdts was schepen en raadsheer in Haarlem en had een woning aan de Keizersgracht te Amsterdam. Hij draagt een diepzwarte mantel met goudborduursels. De man kon geïdentificeerd worden dankzij het wapenschild in de achtergrond. Geraerdts werd in een momentopname vastgelegd: zijn glimlach contrasteert met andere portretten van Hollandse regenten die veel stijver afgebeeld werden. Oorspronkelijk lachte hij naar zijn vrouw Isabella Coymans die schalks achteroverkijkt naar haar echtgenoot en hem een roos aanbiedt. Dit werk wordt in een particuliere verzameling bewaard.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie