Portret van  Eleazar Swalmius

Portret van Eleazar Swalmius

Door
Rembrandt
Collectie

Over dit kunstwerk

In de achttiende eeuw bevond het doek zich in het Palais Royal in Parijs waar de kunstverzameling van de hertog van Orléans (16401723) broer van Lodewijk XIV bewaard werd. Het schilderij wordt afgebeeld in de catalogus (1727) van deze verzameling en omschreven als een portret van een burgemeester door Rembrandt. Het schilderij bleef in het bezit van de familie tot in 1792 toen Louis Philippe Joseph d' Orléans (17231792) de hele kunstcollectie verkocht om zijn politieke ambities te financieren en om zijn schulden af te lossen. Via diverse Engelse collecties kwam het schilderij in handen van de kunsthandel Bourgeois die het werk in 1886 voor 200.000 francs aan het museum verkocht. Eleazar Swalmius (Rhoon 1582 Amsterdam 1652) zoon van de uit Vlaanderen afkomstige Henricus van der Swalme was predikant (contraremonstranten) in Amsterdam toen Rembrandt in 1637 zijn portret schilderde. Swalmius was vanaf 1605 actief als predikant in Poortugaal en Hoogvliet bij Rotterdam en tussen 1612 en 1622 in Schiedam. In 1622 vestigde hij zich in Amsterdam waar hij in 1652 in de Oude Kerk werd begraven. De familie Van der Swalme moet Rembrandt goed gekend hebben. Carel een broer van Eleazer en dijkgraaf van Oranjepolder was bijvoorbeeld getuige bij het opstellen van het testament van Rembrandt van Rijn en Saskia van Uylenburgh.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie