Portret van een meisje

Portret van een meisje

Door
Peter van Lint
Collectie

Over dit kunstwerk

Volgens het opschrift zou het kind Balthasar van Lint zijn de zoon van de schilder die op dit moment vijf maanden oud is. De kleding is echter typisch voor meisjes. Het witte kostuum bestaat uit een lijfje met lange mouwen en een rok die door een wit schortje bedekt wordt. De halsdoek (typisch voor meisjes of vrouwen) en de manchetten zijn afgezet met kloskant. Op het hoofd draagt het kind een nauwsluitend wit mutsje over een ondermutsje met kantrand. Op de muts is een rode band bevestigd met afhangende bloemetjes die ook typisch voor meisjes zijn. Om de polsen heeft het kind een dubbel kralensnoer van witte en zwarte kraaltjes. De rinkelbel is met een rood lint bevestigd dat waarschijnlijk onder het schortje om de taille gebonden werd. De verschillende attributen zijn zorgvuldig uitgekozen. De rinkelbel met een zuigstuk van bergkristal dat onheil zou afweren is toepasselijk voor een kind dat tandjes krijgt. Het schoothondje lijkt op een leeuwhondje. De kunstige manier waarop het dier getrimd is en de halsband met belletjes doen vermoeden dat de hond vakkundig gedresseerd werd. Hij staat dan ook symbool voor het op 'disciplina' gerichte opvoedingsideaal. Zoals het dier onderworpen werd aan dressuur zal het kind zich leren conformeren naar de volwassenwereld.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie