Portret van een man

Portret van een man

Door
Maarten van Heemskerck
Collectie

Over dit kunstwerk

De man is ten halven lijve afgebeeld en kijkt de toeschouwer frontaal aan. Zijn armen rusten op een tafelrand. Zijn gezichtsuitdrukking lijkt ernstig maar ook vriendelijk. Het is niet bekend wie dit portret geschilderd heeft of wie er voorgesteld wordt. De enige aanwijzing vormen de handschoenen die de man in de hand heeft. Begin zestiende eeuw zijn deze nog niet helemaal ingeburgerd hoewel ze op portretten vaak voorkomen. Ze worden gedragen wanneer men in contact komt met belangrijke mensen. Bij een ontmoeting moet men ze uit beleefdheid uittrekken. De man toont aldus respect en wil zelf ook gerespecteerd worden. De man is gekleed in een sober pak van zwart laken. Hij draagt een nauwsluitend wambuis en een hoog gesloten kraag. Eronder is een wit hemd met een gefronst hemdboordje zichtbaar. Op het hoofd draagt hij een baret. Waarschijnlijk behoort hij tot de welgestelde burgerij kwaliteit en degelijkheid zijn erg belangrijk voor hem.

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Periode
Artwork type
Collectie
Locatie