Over dit kunstwerk

De man wordt beschouwd als een lid van de familie Vinck een Antwerpse koopliedendynastie. Hij staat in een zelfverzekerde krachtige houding voor een weggetrokken rood gordijn een baal stof (de bron van zijn rijkdom) en een met leder beklede armstoel. In de achtergrond kan men een hoge muur en een wolkenlucht onderscheiden. Zijn kleding is rijk maar sober. Hij draagt een molensteenkraag een geborduurde zwarte jas met een zwarte satijnen sjerp een zwarte kniebroek kousen en schoenen en een zwarte kapmantel. Het pendant van dit schilderij het portret van zijn vrouw bevindt zich in de verzameling van Lady Louis Mountbatten te Londen. Zij wordt zittend afgebeeld.

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie