Over dit kunstwerk

Een bejaard man met een grijze baard gekleed in een zwarte bontmantel en baret zit voor een tafel. De achtergrond is effen grijs met een fragment van een sober versierde zuilenvoet. Het rode tafeltapijt vormt de enige kleurrijke toets in het geheel. Key tracht zijn personage fotografisch nauwkeurig weer te geven de psychologische uitbeelding is minder belangrijk. De Gemäldegalerie in Berlijn bewaart een Damesportret dat de pendant van dit werk is. Het is een kniestuk naar links gewend met een soortgelijke achtergrond. Het schilderij vermeldt de datum 1543. Max Friedländer meent dat deze is aangebracht om het werk aan Hans Holbein te kunnen toeschrijven die in 1556 (datum op de tekening) immers reeds overleden was. Hij schreef als eerste beide portretten toe aan Willem Key.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie