Portret van een kamprechter

Portret van een kamprechter

Door
Rogier Van der Weyden
Collectie

Over dit kunstwerk

De hier afgebeelde man voorzien van een bovenmaatse pijl werd door W. Stein beschouwd als Jean Lefèvre de SaintRemy eerste wapenkoning van de Orde van het Gulden Vlies. Dezelfde man komt nog op drie andere werken van Van de Weyden voor. Nog op andere 15eeeuwse portrettten houden de afgebeelden een pijl bij zich. Deze was het attribuut van de kamprechter. In de portretschilderkunst der 15e eeuw ziet men wel andere voorbeelden van een geportretteerde met een pijl zoals op panelen van Van der Weyden (?) in Brussel (KMSK) en Washington (National Gallery of Art). De toeschrijving aan Van der Weyden is enigszins betwistbaar.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Periode
Artwork type
Collectie
Locatie