Portret van een jongetje

Portret van een jongetje

Door
Erasmus Quellinus II Jan Fijt
Collectie

Over dit kunstwerk

De jongen poseert zelfbewust en een beetje arrogant in een open landschap. Op de linkerhand zit een slechtvalk met rode huif. Op de rechterheup rust een valkenierstas. Naast hem staan twee jachthonden een witbruin gevlekte spioen en een windhond. Dit duidt erop dat het om een jager in spe gaat. De achtergrond toont de stad Antwerpen: uiterst links kan men de SintJacobskerk herkennen de torenspits van de kathedraal en de voormalige SintMichielsabdij. Het is niet duidelijk wie er afgebeeld wordt het zou een telg uit de familie Baut de Rasmon of de familie Della Faille kunnen zijn. Aanvankelijk werd het kind als een meisje beschouwd maar op grond van zijn kledij kan men stellen dat het om een jongen gaat. De jongen draagt een blauw damasten bovenkleed en heeft een blauwe gordelketen met gele lintstrikken om. De rechthoekige linnen bef sluit met koordjes voorzien van akertjes. De jongen draagt eenvoudige linnen manchetten. De linkerhand is gestoken in een leren handschoen. Op het hoofd heeft hij een wit mutsje met daarvoor een schuin geplaatste zwarte hoed versierd met een gele lintstrik en een grote witte struisveer. De dieren werden geschilderd door Jan Fijt.

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Periode
Artwork type
Collectie
Locatie