Philippe de Croy

Philippe de Croy

Door
Rogier Van der Weyden
Collectie

Over dit kunstwerk

Tegen een donkergroene achtergrond wordt een jongeman in biddende houding afgebeeld. Tussen zijn gevouwen handen houdt hij een bidsnoer met een kruisje. Aan de linkerpink draagt hij een gouden ring met een robijn. Aan zijn zijde ziet men het heft van een zwaard of een dolk. Om de hals heeft hij talloze fijne gouden kettinkjes. Op grond van twee opschriften en een blazoen op de achterzijde van het werk wordt de man geïdentificeerd als Philippe de Croy (14341482). Hij staat bekend als de meest gecultiveerde man uit de omgeving van Filips de Goede. Van 1456 tot 1465 was hij grootbaljuw van Henegouwen en na de dood van zijn vader in 1473 werd hij graaf van Chimay. Toen werd hij ook ridder van het Gulden Vlies. Na de dood van zijn moeder in 1461 erfde hij de titel van heer van Quiévrain waardoor hij zijn titel van heer van Sempy aan zijn broer doorgeeft. Doordat deze laatste titel op het werk vermeld wordt moet het dateren van và³à³r 1461. Het hout waaruit het paneel vervaardigd is is afkomstig van een boom die rond 1455 geveld werd. Waarschijnlijk werd het portret rond 1460 geschilderd. Linksboven staat een in goud geborduurd monogram. Vermoedelijk zijn het de begin en eindletters van de voornaam of alle letters van de voornaam en de familienaam van de man.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA