Ontvangst van Maria de Medici in Antwerpen

Ontvangst van Maria de Medici in Antwerpen

Door
Matheus Vroom
Collectie

Over dit kunstwerk

4 augustus 1631. De uit Frankrijk gevluchtte moeder van Lodewijk XIII eerst te Brussel ontvangen werd door de aartshertogin Isabella naar Antwerpen vergezeld. Te Willebroek scheep gegaan kwamen zij te Antwerpen aan met een talrijk gevolg van kostbaar toegeruste voertuigen terwijl de Markies de Santa Crux en d'Ayonta haar met even fraai versierde schepen was tegemoet gevaren. Aan de Werf waar zij ontscheepten stonden de zes gilden van de stad in slagorde. Een zelfde compositie bevind zich in het Museum te Dresden (nr. 1113) gesign. MV in. fecit 1632.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie