Ongelijke geliefden

Ongelijke geliefden

Door
Quinten Massijs
Collectie

Over dit kunstwerk

Dit schilderij stemt tot in de kleinste details overeen met de uitvoerige beschrijving die A. Van Fornenberg in 1658 geeft van een werk van Quinten in zijn bezit. Het is bijgevolg ten onrechte dat deze tekst vaak in verband wordt gebracht met het vergelijkbare schilderij van Quinten voorheen in de verzameling gravin de Pourtales en thans in de National Gallery te Washington dat sterk van ons schilderij afwijkt. Of dit laatste het stuk is dat zich in de verzameling van Fornenberg bevond of een kopie ernaar is thans niet meer uit te maken. Op stilistische gronden is het evenwel vrij duidelijk dat het niet door Quinten zelf kan geschilderd zijn.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie