Minerva overwint de Onwetendheid

Minerva overwint de Onwetendheid

Door
Peter Paul Rubens
Collectie

Over dit kunstwerk

Minerva (de Wijsheid) doorsteekt met haar lans een naakt vrouwelijk gedrocht over wiens identificatie geen eensgezindheid bestaat: zowel Wellust Nijd Rebellie Onwetendheid als Tweedracht worden in de literatuur gesuggereerd. De schets werd uitgevoerd in 1630 samen met een aantal andere allegorische voorstellingen in verband met de voorspoedige regering van de Engelse koning Jacob I als ontwerp voor de beschildering van het voormalig Banqueting House Whitehall Londen. Het model voor het gehele schilderij bevindt zich in de Akademie te Wenen (nr. 628).

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Periode
Artwork type
Collectie
Locatie