Meleager en Atalanta

Meleager en Atalanta

Door
Jacob Jordaens I
Collectie

Over dit kunstwerk

De godin Diana had een enorm everzwijn naar Caledonië gestuurd omdat de koning had verzuimd voor haar te offeren. Men trachtte het dier op te jagen en te doden. De strijdlustige Atalante verwondde het everzwijn het eerst de koningszoon Meleager slaagde erin het dier de doodsteek te geven. Hij schonk de kop aan zijn geliefde Atalante. De ooms van Meleager waren jaloers en wilden haar de jachttrofee ontfutselen. Meleager trok zijn zwaard en vermoordde zijn ooms waarop hij door zijn moeder vervloekt werd en een gruwelijke dood stierf. Jordaens beeldde het moment uit waarop Meleagers ooms zich verzetten. Atalante kijkt angstig en hoopvol om naar Meleager. De personen worden van onderuit bekeken. De lichtinval zorgt ervoor dat de twee figuren in de aandacht komen. Het contrast tussen de lichtere en donkere partijen verhoogt de dramatiek.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Andere beelden van dit kunstwerk.

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie