Maria Sèthe  de latere mevrouw Henry Van de Velde

Maria Sèthe de latere mevrouw Henry Van de Velde

Door
Theo Van Rysselberghe
Collectie

Over dit kunstwerk

Een jonge vrouw kijkt met een dromerige blik voor zich uit. Haar gezicht heeft een wilskrachtige kin en straalt vastberadenheid rust en zelfvertrouwen uit. Een glimlach plooit zich om haar lippen. De blonde haren zijn opgestoken haar gelaat en ranke hals stralen in een ivoorkleurig licht. De jurk heeft een warme purperen kleur symbool van materiële welstand. Achter haar staat een harmonium waarop open partituren liggen. Daarachter ziet men een stukje van een cello en aan de muur hangt een kunstwerkje. De vrouw is Maria Sèthe de vrouw van Henry Van de Velde. Zijzelf nam actief deel aan het Brusselse artistieke leven. Het harmonium de cello en het kunstwerk suggereren het maatschappelijk niveau van de welstellende familie Sèthe en hun muzikale interesses.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Periode
Artwork type
Collectie
Locatie