Over dit kunstwerk

Deze man van middelbare leeftijd is in driekwart naar rechts afgebeeld. Hij draagt een zwart gewaad dat aan de hals met een veter is dichtgestrikt. Dit komt overeen met de Italiaanse mode van de vijftiende eeuw. De man kijkt de toeschouwer aan maar hij heeft een dromerige blik en is in zichzelf gekeerd. Hij houdt een sestertius in de hand een Romeinse munt geslagen door keizer Nero. Onderaan in het midden kan men twee laurierbladeren onderscheiden. De achtergrond toont een uitgewerkt landschap met zwanen een ruiter en een palmboom. In de lucht ziet men links een ooievaar en rechts een zwerm vogels. Memling is de eerste kunstenaar ten noorden van de Alpen die een portret situeert tegen een landschap. Wie de geportretteerde is kan niet met zekerheid gezegd worden. Misschien is het een snijder van munten en medailles of een verzamelaar. Vermoedelijk is hij van Italiaanse afkomst. De Romeinse munt de laurierbladeren en de palmboom verwijzen waarschijnlijk naar zijn naam of emblemen.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie