Madonna bij de fontein

Madonna bij de fontein

Door
Jan Van Eyck
Collectie

Over dit kunstwerk

Maria in het blauw gekleed drukt teder het Christuskind tegen zich aan. Achter haar houden twee engelen met veelkleurige vleugels een doek in goudbrokaat op waarop men motieven van bloemen en dieren kan onderscheiden. Op de voorgrond links staat een fontein bekroond door een leeuwenbeeldje. Uit de bol lopen vier straaltjes in het bekken. De achtergrond wordt gevormd door een tuin met vele bloemen. Misschien is het een Besloten Tuin die symbool staat voor de besloten paradijselijkheid in dit geval Maria. De blauwe kleur verwijst naar het koninklijke en in de Middeleeuwen duidde ze op trouw en loyauteit. De verschillende bloemen waaronder rozen irissen viooltjes vergeetmijnietjes en meiklokjes verwijzen naar schoonheid verfijning en zuiverheid. De fontein is dan weer het symbool voor de Moeder Gods als leven schenkende bron.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie