Lente

Lente

Door
Jean Brusselmans
Collectie

Over dit kunstwerk

Jean Brusselmans woonde zijn hele leven in Koudenaerde een Brabants gehucht waar hij in een bescheiden huisje leefde. Het uitzicht dat hij hier had verwerkte hij meermaals in zijn werken. De twee huisjes met de akkers en de bossen in de verte vormen het landschap van Dilbeek. Dit schilderij toont een lentegezicht waar vooral de wolkenlucht en de waaier aan groentinten opvallen. Brusselmans paste in dit werk talrijke schilderstechnieken toe zoals impasto uitstrijken met paletmes ruw in de dikke verf curven trekken of schrapen kleur op kleur en heftige borstelvegen etc. Het grote effen eenkleurige vlak van de zijmuur van het huis in het midden contrasteert hiermee.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie