Landschap met de ruïnes van de Palatijn

Landschap met de ruïnes van de Palatijn

Door
Peter Paul Rubens
Collectie

Over dit kunstwerk

Dit bucolisch tafereel is een geïdealiseerd landschapsportret van de Mons Palatinus een van de zeven heuvels van Rome waarop de Romeinse keizers hun residenties bouwden. Aan de hand van bestaande gebouwen creëerde Rubens een pittoreske compositie. Rechts valt een bundel zonnestralen door de arcaden van de Basilica van Maxentius die met gewassen en struiken is overwoekerd. Links aan de voet van de heuvel bevndt zich het kleine kerkje van St. Theodorus van Euchaita. Het gebedshuis werd in de zesde eeuw gebouwd op de fundamenten van een ronde heidense tempel. Net als andere kunstenaars viel Rubens voor de charme en symboolwaarde van het vroegchristelijke monument want het duikt op in de achtergrond van verschillende van zijn composities. Schelte Adamsz. Bolswert maakte deze kopergravure naar een schilderij van Rubens bewaard in Parijs (Musée du Louvre). De prent maakt deel uit van de reeks met 'Kleine landschappen' gegraveerd door Bolswert naar Rubens. Vermoedelijk was Rubens niet betrokken bij de uitgave van de serie maar is deze eerder een project van een uitgever mogelijk Martinus van den Enden (1605na 1654). De prent werd gekopieerd door de Engelsman William Faithorne (1616?1691). Alzo vond ook deze compositie haar weg over het kanaal waar ze naast andere landschapsprenten naar Rubens een rol heeft gespeeld in de latere ontwikkeling van de Engelse landschapschilderkunst in de achttiende en de negentiende eeuw.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Periode
Artwork type
Collectie
Locatie