Landschap

Landschap

Door
toegeschreven aan Peeter Gijsels (naar Jan Brueghel I)
Collectie

Over dit kunstwerk

Gefantaseerd panoramisch landschap waarin topografische motieven uit verschillende streken zijn samengebracht. De begroeide rotspartij tegen de rechterzijkant en de figuurtjes in de rechterbenedenhoek werken als repoussoir en ondersteunen de indruk van ruimtelijkheid. Tot in 1921 werd het werkje toegeschreven aan Pieter Gijsels nadien aan Jan I Brueghel. Stijlkritisch laat het zich evenwel niet zonder bezwaren in het oeuvre van deze meester integreren.

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken