Kruisdraging

Kruisdraging

Door
kopie naar Pieter Aertsen
Collectie

Over dit kunstwerk

Synoptische voorstelling van diverse episodes uit het verhaal van Christus' terechtstelling. Onder een toeloop van boeren die naar de stadsmarkt trekken en van burgers die vanuit Jeruzalem de tocht naar Golgotha meemaken draagt Christus met de hulp van Simon de Cyrener zijn kruis langs het groepje van Johannes Evangelista de drie Maria's en zijn bezwijmende Moeder; draagt een der boeven zijn kruis; worden de beide boeven voor hun terechtstelling ontkleed; wordt het kruis opgericht waaraan Christus reeds gespijkerd werd; bestijgt de goede moordenaar de ladder om aan zijn kruis gebonden te worden; wordt het kruis voor de slechte moordenaar opgericht; dobbelen drie soldaten om de kleren van Christus. Genaille maakt melding van een repliek/kopie in de kunsthandel en van een ateliervariante.

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Periode
Artwork type
Collectie
Locatie