Over dit kunstwerk

De prent toont een gebeeldhouwde buste in marmer van een man met kort haar met een lauwerkrans op het hoofd en in krijgsoutfit. Op zijn harnas prijkt het hoofd van Medusa. De legende op de prent vermeldt 'C. Caesar Dict. Perpetuo'. Caesar verkorte aanduiding van Gaius Julius (10044 v.C.) was de beroemdste veldheer en staatsman uit de Romeinse geschiedenis. Hij was lid van het Eerste Driemanschap met Pompejus en Crassus. Na de verovering van Gallië en Brittannië keerde hij terug naar Italië en werd hij in 45 v.C. benoemd tot dictator voor zijn leven. Mogelijk behoorde dit niet geïdentificeerd beeld van Caesar tot de collectie van Rubens. Deze inspireerde zich ook bij het maken van andere portretten van Caesar op hetzelfde beeld zoals voor het schilderij bewaard in Berlijn (Jagdschloss Grunewald) en voor de olieverfschets eertijds in Londen (verzameling Ludwig Burchard). Boëtius Adamsz. Bolswert sneed voor 1633 deze kopergravure naar een tekening van Rubens. De tekening momenteel bewaard in Parijs (Musée du Louvre Cabinet des Dessins) wordt gedeeltelijk aan de meester toegeschreven; de geschilderde partijen zijn mogelijk van zijn hand.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Periode
Artwork type
Collectie
Locatie