Over dit kunstwerk

Judith is getooid met sierlijke juwelen en een transparante sluier. In haar linkerhand houdt ze het hoofd van Holofernes generaal van Nabuchondonozor en koning van Assyrië. Ze wendt discreet haar ogen af. Haar rechterhand omklemt een zwaard. Ze verleidde Holofernes en voerde hem dronken waarna ze zijn hoofd afhakte. Daarmee werd het joodse volk van een ondergang gered. Links ziet men de paniek die het hele gebeuren bij de vijand teweegbrengt. Dit thema is ontleend aan het Oude Testament en was erg geliefd in de WestEuropese schilderkunst en literatuur.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie