Jonge kunstenares in mijmering

Jonge kunstenares in mijmering

Door
Gustave Wappers
Collectie

Over dit kunstwerk

Dit tafereel speelt zich af in de achttiende eeuw. De kleuren wit lichtblauw en roze doen denken aan de rococo. Op het eerste gezicht lijkt het een galant en bekoorlijk toneeltje maar wanneer men beter kijkt ziet men de sombere broeiende blik van de kunstenares die voor zich uitstaart. Op het onafgewerkte doek staan drie buitelende gevleugelde knaapjes afgebeeld. Gevleugelde jongetjes met pijl en boog zijn eroten of minnegoden. Eén van hen is Eros de zoon van Afrodite en god van de liefde. Hij maakt mensen verliefd door een pijl in hun hart te schieten. Een ander figuurtje is Anteros de halfbroer van Eros en zinnebeeld van de wederzijdse liefde. Hij staat ook symbool voor de zich wrekende versmade liefde. Die wordt verbeeld door het derde knaapje met het doodshoofd die zijn speelkameraad wil doorboren met een pijl. De kunstenares koestert een onbeantwoorde liefde en heeft haar liefdesverdriet in het kunstwerk uitgedrukt. De man in de achtergrond is vermoedelijk haar leermeester. Misschien is hij het voorwerp van de liefde van het meisje en beseft hij nu pas wat hij haar heeft aangedaan.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie