Over dit kunstwerk

Jan Malderus geboren te SintPietersLeeuw in 1560 was bisschop van Antwerpen van 1611 tot zijn dood in 1633. Het portret werd geschilderd circa 16261628. Door zijn Rubeniaanse kenmerken verschilt het stylistisch van andere portretten uit deze periode. Rooses vermeldt portretten van Malderus en enigszins verwant met dit werk te Londen (Buckingham Palace); Leningrad (Ermitage); Antwerpen (Terninck gesticht); een in de sacristie van de OnzeLieveVrouwekerk. Het portret werd gegraveerd door Wencelas Hollar in 1745; later door Adriaan Loumelier (met vermelding: Ant. Van Dijck pinscit ) en tenslotte in 1779 door Andries Bernard de Quertenmont.

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie