Jan van der Voort en zijn zuster Catharina

Jan van der Voort en zijn zuster Catharina

Door
Ferdinand Bol
Collectie

Over dit kunstwerk

Vroeger beschouwd als portret van de Hollandse koopman Jan van der Voort en zijn zuster Catharina. F.G.L.O. Kretschmar (zie literatuur) wees er echter op dat wij hier staan voor het portret van Catharina van der Voort dochter van een welgesteld Antwerps koopman en Pieter de la Court fabrikant en groothandelaar in laken met wie zij op 29 februari 1661 in het huwelijk trad. Voor Pieter de la Court betrof het zijn tweede huwelijk. Deze identificatie verleent meteen meer betekenis aan de compositie: de bruidegom kijkt toe hoe zijn bruid zich tooit met bloemen en met juwelen afkomstig uit een kistje dat wellicht zijn bruidsgeschenk bevat.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie