Over dit kunstwerk

George Morren is leerling aan de Antwerpse academie en hij volgt les bij Emile Claus. Maar al gauw in 1888 verhuist hij naar Parijs waar hij in de ateliers van onder andere Puvis de Chavennes en Eugène Carrière werkt. Vanuit het impressionisme evolueert in de naar een neoimpressionisme waarin licht een centrale plaats inneemt. Dit is een bijzonder aantrekkelijk en levendig interieur. We kijken schuin de kamer in en de lijnen die daardoor ontstaan geven weinig rust. Vanuit een tweede ruimte kijkt een vrouw naar een kind dat aan een tafel zit waarop speelgoed ligt uitgestald. De kamers baden in het licht en een gouden gloed tast de vorm aan. Het drukke behang de vele schilderijtjes de tapijten de overvloed aan deur en ander lijstwerk geven het geheel een decoratief karakter. Verftoetsen die lijken te dansen met als resultaat een blije en zonovergoten scène die veel gemeen heeft met het werk van Pierre Bonnard.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie