Over dit kunstwerk

De lucht heeft een grijsroze kleur: het is enorm koud. Het werk werd geschilderd begin achttiende eeuw de periode van de Kleine IJstijd. Tussen 1550 en 1850 waren in NoordwestEuropa de winters enorm streng en de zomers relatief koel. Dit gaf aanleiding tot de ontwikkeling van het winterlandschap als een zelfstandig genre binnen de Hollandse schilderkunst. Het schilderij wemelt van de mensen die naar de bevroren vijver komen om zich te vermaken. Sommigen schaatsen anderen sleeën een rijke familie zit in een fraaie arrenslee en links ziet men een ijsschuit waarmee men ijszeilde. Op de voorgrond bindt een man zijn schaatsen onder. Een andere heer draagt een kolfstok. Het kolfspel de voorloper van het golfspel was bijzonder populair en werd het ganse jaar door gespeeld ook op het ijs. Aan de kant van de vijver ziet men stalletjes die versnaperingen aanbieden. Rechts is een vrouw met een mand eieren gevallen. Vele schaatsrijders hebben een lange stok bij zich waarmee ze zich kunnen redden wanneer ze door het ijs zouden zakken. De gladheid van het ijs wordt gelinkt aan de onzekerheden van het leven.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie